Alice Waters wint internationale oevreprijs "Johannes van Damprijs 2017"

Gefeliciteerd Alice met deze mooie prijs, ‘keep up the good work’! Restaurant Chez Panisse is de keuken waar mijn visie op vers, puur en eerlijk koken is ontstaan.

 

In dit restaurant, dat onder super visie van Alice Waters staat, heb ik ruim anderhalf jaar gewerkt. Ze is nog steeds een enorme inspiratie bron voor mij en vele andere.

 

Internationale oeuvreprijs voor Amerikaanse chef Alice Waters.

 

Amsterdam, 25 september 2018 – De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam maken vandaag bekend dat Alice Waters de winnaar is van de Johannes van Damprijs 2017. De prijs wordt tijdens de Kookboekenweek op vrijdag 16 november 2018 uitgereikt in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

 

Alice Waters (1944) is een internationaal icoon en een van de invloedrijkste chefs van de Verenigde Staten. Niet in de laatste plaats om haar activisme: al sinds de jaren zestig inspireert ze wereldwijd mensen om verse, lokale en seizoensproducten te gebruiken. In 1971 opende ze haar restaurant Chez Panisse in de stad Berkeley, waar ze nog steeds nauw bij betrokken is.

In de loop van de jaren is het restaurant een symbool geworden in haar strijd voor beter eten.

 

Onder die vlag begon ze in de jaren negentig met The Edible Schoolyard, een schoolprogramma dat kinderen leert over gezonde voeding.

 

Voorzitter van de jury Louise Fresco: “Met haar restaurant en haar projecten, zoals The Edible Schoolyard, heeft Alice Waters velen, jong en oud, in de VS en daarbuiten bewust gemaakt van het belang van de kwaliteit van voedsel en een directe relatie met de herkomst van voedsel.”

 

Op 23 oktober verschijnt ook de eerste Nederlandse vertaling van haar recepten bij Nijgh & Van Ditmar: De kunst van simpel koken.


Restaurant Chez Panisse


Johannes van Damprijs

 

De prijs ging eerder naar Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013), Carlo Petrini (2014), John Halvemaan (2015) en Yotam Ottolenghi (2016).

 

De jury van de Johannes van Dampijs 2017 bestaat uit prof. dr. ir. Louise O. Fresco (voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR), Wil Demandt (chef Restaurant Bordewijk in Amsterdam), Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Instituut voor Beeld en Geluid), Jonah Freud (journalist en eigenaar Kookboekhandel), Garrelt Verhoeven (directeur Deventer Verhaal) en Joke Mammen (conservator Bijzondere Collecties UvA).

 

De uitreiking van de Johannes van Damprijs vindt plaats tijdens de Kookboekenweek die van 10 – 18 november georganiseerd wordt door de CPNB.


Amsterdam Symposium on the History of Food en Foodie Festival

 

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren op 16 en 17 november 2018 naast de uitreiking van de Johannes van Damprijs ook het vijfde Amsterdam Symposium on the History of Food en het Foodie Festival, een festival waarbij het kookboek centraal staat.

Culinaire groet,

 

Yolanda

 

YolandavanderJagt_2