Here is ‘my scoop’ …. ijsjes zomer 2016

lemonijs

Iedere zomer opnieuw vinden we het heerlijk om ijsje te eten. Het maakt niet uit wat voor weer het is. En echt lekker ijs kan een feestje zijn. Daarom eten wij iedere dag van de zomervakantie een ijsje, gewoon om de zomer te vieren. We maken ze zelf van uitgeperst citroensap met appelsap vermengd en dan zitten er gummy beertjes onderin. Dit gaat overigens geheel buiten mij om. Dat regelen de meisjes zelf op hun vrije vakantiedag.

 

 

Mijn favoriet blijft al jaren ‘the good old racket’. En heel soms een magnum. Hier heb ik liever dat we een mini magnum eten. Die zijn groot genoeg, minder calorieën en het gaat je niet tegen staan – de grote magnums zijn te machtig door het roomijs en de dikke laag chocolade. En als we wel zo’n grote magnum eten dan zie ik direct gemuit bij het avond eten.

Daarnaast is samen ijs eten dubbel en dwars genieten met elkaar.

 

Er is direct een minigesprek over smaken, kwaliteit en delen. En ook het hoorntje waar het ijsje in zit wordt altijd even besproken. Als we op vakantie zijn zoeken we iedere dag naar het lekkerste ijsje.

Memorabel zijn de vanille-karamel soft ijsjes in Normandië bij de fabriek van Isigny Ste Mere (de melkfabriek waar ook de brie en crème fraîche vandaan komen.

 


Il Muliino


 

Lokaal ijs

Thuis stappen we natuurlijk vaker bij onze favoriete lokale ijssalon naar binnen.

Ook hier is een vakman aan het werk. Iemand die op zoek naar de beste natuurlijke ingrediënten, de lekkerste (boeren) melk en de meest verrassende smaken. En dat is precies het verschil met fabrieksijs.

Als je een daar een ijsje koopt kost het je iets meer geld.

 

Voor mij geldt liever minder ijs en dan wel een goede bol ijs van bijzonder kwaliteit en smaak.

 

 

Om fiets-ijsjes….

Niet elke stad heeft een goede ijssalon. Dus soms moet je er voor ‘omfietsen’. Deze vakantie had ik de ijsboutique in Amsterdam op mijn lijstje staan om daar een ijsje te gaan eten. Pebbels een van het dames duo op een aardappelcongres gesproken. (Want er is namelijk ook een frietboutique). En daar heb ik deze zomer echt het lekkerste ijsje gegeten.

 

Het was zo lekker dat ik eigenlijk na twee bolletjes ijs dacht, ik ga terug de winkel in omdat ik nog meer smaken wil proeven. Mijn gezouten karamel ijs had ook echt kleine stukje zachte toffee erin. En het chocolade ijs was ook echt vol van smaak en net zo donker van kleur als bittere chocolade.

 

Kwaliteit en ambacht

Ambachtelijk ijs wordt elke dag vers gedraaid volgens eigen uniek recept door een ijsmeester bereider. Wees bewust van je ijskeuze dan kun je zonder schuld gevoel lekker van ijs snoepen.

 

Mijn top drie – zomer 2016

1 De ijsboutique in Amsterdam, super concept van twee mooie jonge ondernemende dames.

2 Tamminga in Veenendaal altijd een heerlijk ijsjes als ik bij mijn ouders ben.

3 Il mullino in Utrecht heerlijk verrassend ijs als ik bij mijn schoonmoeder ben.


ijs hoofdbeeld

En nu jouw eigen zelf gemaakte ijsspecialiteiten – ga lekker experimenteren

 

 

Verse aardbeien en banaan in vriezen en pureren met honing in de keukenmachine. Voor een frozen yoghurt voeg je er nog vol vette Turkse yoghurt aan toe.

Lolly pops maken met stukjes fruit en sap.

Ijs caffe -espresso in vriezen in grote ijsblokjes vorm. Schenk hier op koude melk. Maal crushed ijs in de keukenmachine met een scheut grenadine voor een frisse ijsdrank.

Roodfruit cocktail. Vul een ijsblokjeshouder met frambozen, stukjes aardbeien, bosbessen en rode bessen schenk er cranberrysap op en laat de ijsblokjes bevriezen. Doe ze in een whisky glas en schenk er cava op.

Icy lemonade; maak een pot met sterke earl grey thee, voeg honing naar smaak toe. Laat het afkoelen. Maak early grey thee ijsklontjes met plakjes citroen. Vul een glas met citroenijsklontjes, voeg het sap van 1 citroen toe en schenk er bruisend mineraal water overheen.

Maak frambozen ijsblokjes. Vul een wijnglas met de ijsblokjes en schenk er rosé wijn over heen. Of voor kinderen frambozenlimonade.

Lekker cool popsicle aperitief, zet ijsje op een stokje in een mooi groot wijnglas. Schenk er spumante d’Asti overheen.

Culinaire groet,

 

Yolanda

 

YolandavanderJagt_2